DICHTER, SCHILDER, BEELDHOUWER EN TAXICHAUFFEUR

Maarten van den Berg is dichter, schilder, beeldhouwer en taxichauffeur. Hij woont en werkt in Maastricht. Als geboren Limburger groeide hij op in Alphen aan den Rijn waarna hij een studie beeldhouwen en schilderen volgde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Zijn poëzie en beeldend werk worden gekenmerkt door een sterke binding met de dagelijkse realiteit en een onmiskenbare romantische inslag. Over stadsmatrozen, liefde, gevlochten eenvoud, dood, troost en vechtlust.

PUBLICATIES

Hij publiceerde Hersenzalf  (Gianni 2006), Traktaatjes  (Prometheus 2008), Pleistermozaïek  (Literair Station Venlo 2011), Teer  (Azul Press 2012) en Het scherp van de stroper  (Azul Press 2015) en werd in diverse bloemlezingen opgenomen, waaronder Alles staat nog op zijn plaats  (Contrabas 2010) en Ne Pas Perdu  (Azulpress 2010).

POËZIE VERWERKT

Naast bundels en bloemlezingen heeft Maarten van den Berg op diverse plekken in Maastricht zijn poëzie verwerkt. Op de markt aan de taxistandplaats zijn in de stoeprand de laatste vier regels te lezen van zijn gedicht ‘de ruiters van de stad’ (2006). Aan het Vagevuur, nabij het Vrijthof is het gedicht ‘tussen de torens’ (2012) gebeiteld in twee blokken hardsteen. Aan de Beente in Heugem staat het gedicht ‘(lieve kitty,)’ (2013) op de muur van de Anne Frankschool. Op een pijler van de Noorderbrug direct aan de Maas in het Sphinxkwartier staat een blauwe dichtregel over vrijwel de gehele breedte van de brugpijler opgetekend. Op de binnenmuur in de trappenhal naar de gemeenteraadzaal aan het Mosae Forum staat een kwatrijn ‘de bomen wortelen even diep als wij’ (2015). In diverse openbare gelegenheden zijn gedichten van zijn hand te lezen, zoals de Koepelkerk, het ‘Kruisherenhotel’, restaurant ‘Molo5’ en café ‘De Karkol’.